В навечерието на Великден, гърците вече пресмятат колко скъпо ще излезне посрещатането на празника тази година в сравнение с 2007.

През 2007 пътуването Атина - Солун и обратно с кола, която харчи 10 литра на 100 км. е струвало 100 евро. Днес струва 120 евро!

В България ситуацията е същата, бензинът и дизелът отдавна преминаха границата от 2 лева за литър, единствено автомобилната газ е на приблизително същите нива като миналага година 1, 04 за литър. (след като в началото на пролетта удари 1,12)

Поскъпването на удоволствието да пътуваш не спира тук за гърците, наскоро таксите за магистралите се увеличиха с 0,75 евро. Между Атина и Солун има 5 пункта за събиране на пътни такси с отиване и връщане се плаща 10 пъти таксата от 2,75 евро или 27, 5 евро общо!

В България поскъпването при ползването на пътната мрежа, също е на лице. Все още сме с винетна система което прави пътуването значително по-евтино. Гърците плащат за едно пътуване само, колкото ние винетка за цяла година, но и винетните такси бяха увеличени на първи януари 2008.

И така, 120 евро за бензин, 28 за пътни такси 150 евро отиване и връщане Атина - Солун или 25% увеличение в сравенение с миналата година!

Поскъпването не спира само с цените за придвижване. В Гърция както и в България цените на месото, сиренето, зеленчуците, яйцата са по-високи от миналогодишните. Стигнали сме до абсурда българи да пазаруват олио и брашно от Гърция, защото там са по-евтини! А както знаем в козунаците се употребява доста брашно, олио и яйца. Днес една прилична празнична трапеза в Гърция излиза около 98 евро. Миналата година е струвала 90! 10% поскъпване на живота. В България процентът ще да е поне 15%.

1 коментара

  1. Анонимен // 4 май 2008 г. в 1:19

    за пунктовете не си много прав..на отиване към атина последните два са по 2.75 евро иначе цените са 1.90 1.30 2.20 и т.н. демек общо около 12 евро ти излиза отиването и оше толкова връщането.
    бензинът там средно е 1.23 евро литъра макар че зареждах на един приятел на баща ми BP за 1.09 литъра и колата направи нов рекорд за разход и динамика...7 на сто градско в атина с нормално каране при условие че тук в пловдив не мога да спадна под 8-9 на сто...излиза че за същите пари правя повече пробег..цените даже на курорти и т.н. излизат маааалко по-скъпи отколкото в БГ само че без циганията на БГ което за мене е много важно..казвам и на марфи много пъти..за къв кяр ми е да ида до банско,черно море и т.н. при условие че за същите пари ще ходя в гърция? ако искам евтин вариянт на егейско море може и да ходя и до турция да се затворя там в някакъв хотел понеже малко навън от хотела е безкрайна цигания..нищо лично към турския народ но само с ниски цени и страшни хотели гледат да те привлекат..в гърция хотелът не ти трябва освен за спане,къпане,ебане и т.н...има толкова места да ходиш и толкова неща да правиш...
    на връщане минах от прословутата софия столица мечта за много българи тук (включително и на марфи) е такава депресия и мръсотия и цигания няма никъде...минах през драгалевци..оле мале!това ли е било баровският квартал???? 20 хубави къщи в средата на нищо...пеизажа прилича на комбинация от метеоритен и лайнян дъжд...пътят от софия до пловдив постоянно да скача колата докато не влезнах в пловдив където не съм излязъл 3-4 дена вече.това е засега..