Хипермаратон

Публикувано от MARFI | 2:44 | , | 0 коментара »

В края на март в Атина, за трети пореден път се проведе еди интересен маратон - маратон на едноседмичното бягане!

44 атлета от 13 страни бягаха в продължение на една седмица по специално кунструрина за целта писта.

В рамките на маратона се проведе и по-кратко бягане от "едва" 24 часа.
Победител в малкия маратон стана Димитрис Кулакиотис като покри разстояние от 223 километра! В голямата надпревара победител е Волфганг Шверг от Германия, които за 168 часа бягане измина 1012 километра!

На сайта на организаторите намерих данни и за един друг 24 часов маратон, провел се през 2005 в Лутраки (о-в. Крит). Победител е Едит Бергс от Унгария с 212 километра.

Интересното при тези състезания е че поради времетраенето си се състезаваш в коренно различни условия по време на различните части на деня, по време на състезанието в Лутраки температурата е варирала от минус един градус до 23. Влажността от 27 до 96%!

Маратоните като цяло са доста популярни в Гърция, страната дала и името на този вид бягане. Класическата дистанция е 42 километра. В произведенията на Плутарх се споменава, че войникът Фидипид - известен с бързото си бягане изминал разстоянието от Маратонското поле то Атина, за да предаде новината за поражението на персите. В по-раннен труд, Херодот споменава
Фидипид като вестоносецът пробягал разстоянието между Атина и Спарта. Днес в Гърция се организира и такъв маратон: Атина - Спарта и трае около седмица.

Монотонността на багянето изморява атлетите и затова повечето от тях са екипирани с музикални плейъри с по-динамични парчета, с които се държат будни и в ритъм. Като най-голям стимул всички изтъкват подкрепата на публиката.

Поради естеството на състезанието и стресът, които създава атлетите почти не могат да мигнат. Костас Баксеванис, един от организаторите и атлетите в тазгодшния едноседмичен маратон, споделя че за 76 часа бягане е спал едва 6, събуждал се е сам след 30 минутна дрямка, знаейки че трябва да бяга, защото имало доста хора с не малка преднина пред него.

По време на тези маратони атлетите са екипирани със стъпкомери, които отчитат изминатото от тях разстояние и го предават на електронни табла, за да се информира публиката и състезателите за временното класиране.

Повечето от състезателите не са професионални атлети, така Костас имал едва 2 дена почивка след състезанието преди да отиде отново на работа в понеделник... прекарал ги в сън, а като цяло му били нужни около 2 седмици, за да се възстанови напълно след изтощението на едноседмичното бягане...