Страдам от сенна хрема и би трябвало да пия Зиртек (Zyrtec) лекарство под формата на хапчета, което да облекчава симптомите ми...

Трябва да го пия всеки ден, в България 10 таблетки струват 10 лева, в Гърция 3 евро! Наполовина...

Стигнах до там, че да казвам на приятелите си да не ми носят алкохол от Гърция, ами лекарства...

Разбира се въпросното лекарство, не е само по-евтино в Гърция, но смея да твърдя е и по качествено...

Идва в новата кутия с 2 блистера от по 10 броя всеки, а в България все още изразходват стара партида с малка опаковка от 10 блистера.

Като повечето лекарства и това не се пие постоянно, само сутрин на гладно, в продължение на 20 дена и после 10 се почива или се сменя медикамента.

По-удобно ми е да си взема един блистер от 20 и да забравя за ситуацията нали? Но не, трябва да се продадат старите наличности по родните ни аптеки, за да се пусне новата опаковка и да се вдигне цената, двойно!

А сега и един грозен случай...

Преди месец един мой приятел ми поръча капки против колики - Инфаколик (Infacolic) струват 4 евро, в България ги няма, предприемчиви "българи"
ги купуват от Гърция или Австрия и ги продават, чрез форума на БГмама за 30-35 лева, хвала на тоя бизнес!

Българи, ако имате нужда от лекарства си ги купете от Гърция, те както олиото, брашното и дрехите са по евтини там, щото гърците са бедни, да ги ожалиш.

4 коментара

  1. Unknown // 17 май 2008 г. в 2:42

    Марфи, не е точно така. Знаеш ли колко гърци ходят в Сандански на пазар за лекарства? Може да има някои по-евтини лекарства, но повечето са много скъпи: например опаковка с 50 хапчета валериана е 16 евро, а в България от 100-2 лева. Разтворимите витамини Суправит в Бг започват от 2 и стигат докъм 5 лева. Тук започват от 6 евро нагоре. Да не говорим, че маса ветеринари ходят и пазаруват лекарствени препарати в промишлени количества от България.
    Разликата знаеш ли коя е?
    В Гърция всеки си има здравна книжка (ако само мъжът работи, неговата осигуровка стига и за жена му и за децата му - докато станат на 26 г. и докато са в казармата ако ще и на 40 да са, като влязат) и при закупване на какъвто и да било вид лекарство държавата плаща един солиден процент участие. Лекарствата, които държавата спонсорира са например: разтвор за жабуркане, слънчеви очила Ray Ban на стойност 100 евро и други.
    Трябва да направим една серия от статии за социалната политика в Гърция на тема „Как ще ги стигнем гърците“:)

  2. MARFI // 17 май 2008 г. в 2:53

    Да потребно ще е.

    Еми през лятото си взех Оспамокс за 10-12 евро, тук беше 50 лева!

    Аз поне така ги забелязах нещата, а тези лекарства съм ги зимал без книжка и без рецепта от ИКА.

  3. Eva // 17 май 2008 г. в 17:54

    Къде го тоз Оспамокс за 50 кинта, Марф? Потрес! Колкото и да бягам от всякакъв вид лекарства, те понякога ме настигат, т.е. налага се да ги пия (ъх!). Неотдавна се опитах да развия ангина, та точно Оспамокс ми предписаха. Не помня точната цена, но беше около 6-7 лева за опаковка (2 блистера по 6 таблетки) Оспамокс 1000 мг. :)
    Иначе Депонът май наистина излиза по-евтино от Ефералган, да речем; с това се спасявам от главоболието, най-често го купувам, затова правя сравнение. А, да, витамините в България наистина са по-евтини. Засега.:)

  4. Анонимен // 21 май 2008 г. в 5:37

    в България витамините не са чак толкова евтини. наскоро пътувах до Русия и там витамин Ц ампули (опаковка от 10 броя) струва... 20 рубли (1,10лв). в БГ 1 ампула струва 1,20лв. имаше и други но този случай ми се стори най-фрапиращ.