Водеща тема в днешния гръцки печат е решението на правителството да изтегли всички партиди слънчогледово олио, които са били внесени в страната след месец януари тази година. То е продиктувано от установяването на факта, че службите, които са отговорни за контрола на пазара, не могат да подсигурят, че количествата, които се намират в магазинната мрежа, освен вече задържаните, са безопасни за здравето.
Скандалът, който провокира тези развития, е свързан с вчерашното разкриване на партида от 2500 тона замърсено украинско олио, пристигнало на пристанището в Халкида с получател SOYA HELLAS. Тази втората проблемна партида, като първата е била получена на 17-ти март от същата фирма.
Изтеглянето ще засегне всички партиди слънчогледово олио, независимо от степента на замърсяване и произход. Т.е. няма да се ограничи само до олиото, внесено от Украйна, като по думите на изпълнителните органи тази мярка се налага „с цел да се премахне всякакъв повод за безпокойство у потребителите“.
В момента цените за литър слънчогледово олио в южната ни съседка варират между 1,75 и 2,50 евро. По-големите количества слънчогледово олио на гръцкия пазара идват от внос поради ниското потребление на продукта в страната, дължащо се на масовото предпочитане на зехтина.
По данни от гръцкия печат